Norrsken

Släck lamporna och se ut i rymden – att uppleva norrskenet är som ett möte mellan rymden och jorden. Vi vet idag att norrskenet formas där vi ser det – av solpartiklar som krockar med partiklar från de yttre delarna av vår atmosfär.

Abisko, som ligger mitt i Auroraovalen, anses som det bästa stället på jorden att se norrsken på. Med den klara, rena luften och den praktiskt taget molnfria himlen, är förutsättningarna i Abisko optimala. Mer eller mindre aktiva norrsken kan ses här nästan varje kväll från oktober till slutet av mars.

Förbered dig på en minnesvärd upplevelse. Här i Abisko har du chansen att se både spektakulära utbrott som lugnare pulserande sken. Många människor säger sig dessutom ha hört norrskenet – ett sprakande knastrande ljud. Det är dock osäkert om ljuden verkligen kommer från själva norrskenet.

På Aurora Sky Station finns en mindre utställning som förklarar hur man observerar och förstår norrskenet. Observationerna görs med hjälp av radiomottagare och kameror. En skalenlig modell av solsystemet hjälper dig till en bättre förståelse om vad som skapar  norrskenet.

Tänk dig att följa de laddade partiklarna från solen in mot jordens atmosfär. Lär dig mer om hur dessa partiklar fångas av magnetiska fält och drivs mot polerna. Varje kväll finns det guidade turer in i norrskenets universum.

Läs mer om norrsken i Sverige och specifikt vad Abisko har att erbjuda på Svenska Turistföreningens hemsida.

Live cam

Dessa två kameror fångar norrskenet över Aurora Sky Station. De senaste bilderna 24 h tillbaka är sparade och du kan själv lätt scrolla mellan de olika bilderna.

Kamera 1

Kamera 2